Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijat Annika Aho ja Sini Smeds ovat toteuttaneet opinnäytetyön ihmiskaupasta Suomessa ja maailmalla. Toimeksiantajana on toiminut yhdistyksemme Vapauta Uhri ry. Erityisenä tutkimusalueena työssä on uhrien toipumista edistävät ja estävät tekijät, joita työssä on tarkasteltu Room of Hope päiväkeskuksessamme käyvien naisten kokemusten kautta.
Aho ja Smeds selvittivät muun muassa sitä, mikä on edistänyt naisten toipumista Room of Hopessa ja minkä naiset ovat kokeneet erityisen hyödylliseksi toiminnassamme. Vastauksista nousivat esiin erilaiset aktiviteetit, kuten retket, rukoilu, laulaminen ja käsityöt. Edellä mainituista käsityöt olivat vastaajille erityisen tärkeitä, sillä naiset kokivat, että taidosta voi olla heille hyötyä myöhemmin. Aktiviteettien avulla naiset saivat myös hetkeksi ajatuksensa pois traumaattisista tapahtumista. Tärkeäksi koettiin myös yhdessä oleminen, puhuminen muiden kanssa, vertaistuki sekä vuorovaikutustaitojen kehittäminen.
Ylipäätään Room of Hope koettiin vastaajien kesken erittäin merkittäväksi osaksi heidän elämäänsä. Jokainen vastaaja kertoi päiväkeskuksesta pelkkää hyvää. Naiset kokivat, että päiväkeskuksesta saatu tuki ja hyväksyntä on edesauttanut heidän toipumistaan, ja he olivat erittäin kiitollisia siitä, että ovat päässeet osaksi Room of Hopea. Naiset myös iloitsivat siitä, miten keskus on auttanut ja tukenut heitä pääsemään yli traumaattisista tilanteista. Myös päiväkeskuksen työntekijät ja lahjoittajat koettiin korvaamattomaksi, jonka vuoksi vastaajat kertoivat rukoilevansa heidän puolestaan, sekä toivovat kaikkea hyvää heidän elämiinsä.
Edellä mainittu, päiväkeskuksemme naisille tarjoama tuki on äärimmäisen tärkeää, sillä tutkimus osoitti, että ihmiskaupan seurauksena naisille oli aiheutunut monenlaisia ongelmia. Vastaajat kokivat, ettei heidän elämällään ole merkitystä, heillä on huono itsetunto, eikä heillä ole enää itseluottamusta. Traumoja ja ahdistusta oli erityisesti raskauteen ja seksiin liittyen, esimerkiksi lapsen saaminen ihmiskaupan uhrina oli ollut hyvin traumaattinen kokemus.
Vastaajat myös kokivat seksin edelleen ahdistavaksi ja heillä on suurta vihaa miehiä kohtaan, eivätkä he pysty luottamaan muihin ihmisiin. Heillä on myös fyysisiä ongelmia, kuten kipua kehossa. Mielenterveydellisistä ongelmista vastaajilla ilmeni masennusta ja monet kertoivatkin käyvänsä psykiatrin luona ja käyttävänsä lisäksi lääkitystä. Moni vastaajista näkee yhä painajaisia traumaattisista kokemuksistaan.
Päiväkeskuksemme tarjoaman tuen ohella vastaajien toipumista edistivät erityisesti psykologilla käyminen, muiden ihmisten tapaaminen ja keskustelu niiden kanssa, joilla oli samanlaisia kokemuksia. Myös hengellinen tuki, rukoileminen ja Jumalan kanssa keskustelu olivat suuressa roolissa toipumisen edistämisessä. Lisäksi toipumisen kannalta oleellista oli oppia rakastamaan itseään, antamaan anteeksi ja uskoa uuteen mahdollisuuteen.
Voit lukea koko opinnäytetyön tästä